COT Commitment of Traders Raporu Nasıl Okunur? Ticareti Nasıl Yapılır?


COT raporu haftalık olarak yayınlandığından uzun vadeli traderların bu raporu piyasa güven analizi yapmak için kullanmaları daha doğru olacaktır. Peki rapor nasıl okunur ve analiz edilir? Raporu okurken ilk olarak açık pozisyonlar ile alım ve satım kontratlarına bakmadan önce ekstrem alım ve satım pozisyonlarını incelemek mantıklı olabilir. Analiz aynı zamanda piyasa trendlerinin dönüş noktalarının tespitinde de önem teşkil eder çünkü örneğin herkes belli bir emtiada alım pozisyonunda ise, fiyatları daha da yükseltmek için alım yapacak kimse kalmamıştır. Bu durum da aynı zamanda fiyatların yakında düşeceği anlamına gelmektedir. Veya tam tersini düşünün herkes satış tarafında ise artık satış yapacak kimse kalmamış demektir. Bu da fiyatların ani olarak yükselişinin habercisi olabilir.

Bu açıklamayı grafikli bir örnekle desktekleyebiliriz. Aşağıda mısır emtiasının haftalık bazda iki yıllık grafiği verilmektedir.

Commitment of Trader raporunun mısır grafiğiyle analizi
Commitment of Trader raporunun mısır grafiğiyle analizi


Grafiğin üst bölümünde mısır emtiasına ait spekülatif fiyat hareketleri verilmektedir. Grafik haftalık bazda geriye dönük 1 yıllık verileri göstermektedir. Grafiğin alt kısmında ise net alım satım pozisyonlarının üç ayrı kategoriye bölünmüş hali bulunmaktadır: Ticari(Mavi), Ticari olmayan(Yeşil), küçük ticari olmayan (Kırmızı). Bizim dikkatimiz kuşkusuz yeşil çizgi üzerinde olacak çünkü ticariler sadece hedging ve korunma amaçlı pozisyon alırken, küçük ticariler ise fiyat değişkenini etkileyemeyecektir.

Şimdi grafiği detaylı olarak analiz edelim. Bu arada belirtmek gerekir ki mısı emtiası sadece örnek olması için seçilmiştir ve analiz her türlü future aracına uygulanabilir. Grafikte yıl başından itibaren mısır emtiasının fiyatının düşüşte olduğu görülmektedir. Spekülatif tüccarların yani belirttiğimiz yeşil çizginin net alım pozisyonu düştükçe fiyat da sürekli düşmeye devam etmiştir. Kasım ayında ise artık hedging amaçlı pozisyonlar ile ticari pozisyonlar kesişme yaşamış ve fiyat toparlanmaya başlamıştır. Bu nokta artık ekstrem satış alanı olarak anlamlandırılmış ve tüccarlar satışlarını durdurmaya başlamıştır. Burada fiyat dalgalanmaya girmiş ve fiyat yanal olarak devam etmiştir.

Satış işleminin bitmeye başladığı noktaya bakarsak, artık piyasada satış yapmaya yakın tüccar pozisyonunun olamayacağını görüyoruz. Kasım ayında mısır piyasası aşırı satılmış durumdadır. Burada fiyatın da yaklaşık %5 oranında arttığını görüyoruz. Bu nokta teknik analizle önceden tespit edilmiş olsa idi, oldukça yüksek kazançlar sağlanmış olacaktı.

Peki, spot piyasada future piyasasına ait verinin nasıl kullanılacağını düşünüyorsunuz. Spot ile future piyasaları birbirine oldukça yakın hareket ederler. Future piyasasındaki ekstrem dalgalanmalar direkt olarak spot piyasa için göstrge niteliği taşır. COT raporunun teknik analizi ile 1300-1500 pip arası (uzun vadede) gelir elde etmek mümkündür.